

Референция: 06-0306-05
За да се валидизира и изпълни доставка, стоковата поръчка трябва да е на стойност минимум 40 лв.
За поръчки в София над 250 лв. доставка е безплатна. При взимане от склад доставка не се начислява.
Начисляват се допълнително разходи за доставка до адрес съобразно тарифите на доставчика!
Общи условия
Съставът на буркан мариновани манатарки 500 гр е: манатарки, слънчогледово олио, натурален ябълков оцет, натурални подправки, сол.
Манатарките се считат за деликатес от древни времена. В Древен Рим те са били известни като "храна на боговете" и се смятало, че носят късмет и защита от зли духове. В японската митология се вярвало, че манатарките са подарък от горските духове, а всеки, който ги събира с благодарност, ще получи благословия за дълъг живот. Според европейския фолклор, манатарките растат на места, където са танцували горските феи, което обяснява техния богат вкус и аромат.
Хранителна информация за мариновани манатарки за 100 гр продукт:
Енергийна стойност: 59 kcal / 251 kJ
Белтъчини: 3,1 гр
Мазнини: 4 гр,
от които наситени: 0,6 гр
Въглехидрати: 2,6 гр,
от които захари: 1,1 гр
Фибри: около 1-2 гр
Сол: 1,8 гр
Минерали, витамини и антиоксиданти:
Желязо: 1,2 мг (9% от ПДП*)
Калий: 330 мг (9% от ПДП)
Магнезий: 18 мг (5% от ПДП)
Фосфор: 90 мг (12% от ПДП)
Витамин D: 0,45 мкг (3% от ПДП)
Витамин В2 (рибофлавин): 0,3 мг (18% от ПДП)
Антиоксиданти: Ерготионеин и полифеноли, които подпомагат защитата от клетъчен стрес.
*ПДП = Препоръчителен дневен прием.
Забележка: Възможно е хранителните стойности да варират според произхода на гъбите, пропорциите на съставките и технологията на приготвяне.
Начини на употреба и приложение:
Салати: Добавете към картофена, зелена или бобена салата.
Гарнитури: Подходящи за печени меса, риба или ризото.
Топли ястия: Използвайте за супи, яхнии и паста.
Предястие: Поднесете като част от плато с антипасти, сирена и хляб.
Съвети за съхранение:
Неотворен буркан: Съхранявайте на хладно и тъмно място.
След отваряне: Съхранявайте в хладилник и използвайте в рамките на 7-10 дни.
Уверете се, че манатарките са напълно покрити с олио, за да предотвратите разваляне.
Ползи от продукта:
Подобрява храносмилането: Благодарение на фибрите и ябълковия оцет.
Имунна подкрепа: Витамин D и антиоксидантите защитават клетките и укрепват имунитета.
Сърдечна подкрепа: Калият регулира кръвното налягане и подобрява сърдечното здраве.
Метаболитна подкрепа: Витамините от група В подпомагат енергийния метаболизъм.
Оригинални рецепти с манатарки
Гъбена супа с манатарки
Необходими продукти:
1 буркан манатарки (500 гр)
1 глава лук
2 картофа
1 морков
1 с.л. брашно
2 с.л. масло
1,5 л зеленчуков бульон
Магданоз и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете лука, моркова и картофите на дребно. Задушете ги в масло до омекване.
Добавете брашното и разбъркайте добре.
Налейте бульона и варете 10 минути.
Добавете манатарките и гответе още 5 минути.
Подправете със сол и магданоз и сервирайте гореща.
Ризото с манатарки
Необходими продукти:
1 чаша ориз арборио
1 буркан манатарки (500 гр)
1 глава лук
2 скилидки чесън
50 мл бяло вино
1 л зеленчуков бульон
50 гр пармезан
2 с.л. масло
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в масло.
Добавете ориза и разбъркайте за 1-2 минути.
Налейте бялото вино и оставете да се изпари.
Постепенно добавяйте бульона, като разбърквате непрекъснато.
След 15 минути добавете нарязаните манатарки.
Завършете с настърган пармезан и сервирайте топло.
Пикантен ориз с манатарки и джинджифил
Необходими продукти:
1 чаша басмати ориз
1 буркан манатарки (500 гр)
1 с.л. настърган джинджифил
2 скилидки чесън
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. сусамово масло
1 люта чушка (по желание)
Начин на приготвяне:
Сварете ориза в подсолена вода.
В тиган загрейте сусамовото масло и добавете джинджифила, чесъна и нарязаната люта чушка.
Прибавете манатарките и задушете за 3-4 минути.
Смесете с ориза и овкусете със соев сос.
Сервирайте като основно ястие или гарнитура.
Свързани продукти