

(36,05 лв. за стек от 6 бр.)
Референция: 06-0401-22
За да се валидизира и изпълни доставка, стоковата поръчка трябва да е на стойност минимум 40 лв.
За поръчки в София над 250 лв. доставка е безплатна. При взимане от склад доставка не се начислява.
Начисляват се допълнително разходи за доставка до адрес съобразно тарифите на доставчика!
Общи условия
Натуралният ябълков оцет, произведен чрез естествена ферментация на ябълков сок, е автентичен продукт, богат на хранителни вещества и полезни съединения. Неизбистреният и непастьоризиран оцет съдържа „майката“ – утайка от живи бактерии и ензими, които поддържат качествата му и го правят изключително полезен. Този оцет не съдържа добавки като оцветители, консерванти или овкусители, запазвайки естествения аромат и вкус на ябълките. Исторически, ябълковият оцет е бил използван в лечебните практики на Древна Гърция, където Хипократ го препоръчвал за укрепване на организма, а през вековете той се е утвърдил като ценен продукт в кулинарията и медицината. Разфасовката от 6 бутилки по 1 литър е удобна за домакинства, които ценят качеството и предпочитат натурални продукти в голямо количество.
Изследвания показват, че ябълковият оцет може да подобри инсулиновата чувствителност с до 34%, ако се консумира преди храна с високо съдържание на въглехидрати. Това го прави популярен сред хората, които следват здравословен начин на живот.
Енергийна стойност: 22 kcal
Белтъчини: 0 гр
Мазнини: 0 гр
Въглехидрати: 0,9 гр
Минерали:
Калий: 73 мг
Калций: 7 мг
Магнезий: 5 мг
Антиоксиданти:
Полифеноли
Оцетна киселина
Хлорогенна киселина
Витамини:
B1: следи
B2: следи
B6: следи
Стойностите са приблизителни и могат леко да варират според произхода на ябълките и производителя.
Съвети за съхранение:
Неотворени бутилки: Дръжте стека на сухо и прохладно място, защитено от пряка слънчева светлина, при температура между 5°C и 25°C.
Отворени бутилки: Съхранявайте плътно затворени на стайна температура или в хладилник, за да се предотврати окисляване и загуба на качеството.
Приложение и начин на ползване:
Кулинария: Използва се в салатни дресинги, маринати, сосове, глазури за месо и консервиране на зеленчуци.
Здраве: Разреден с вода, подпомага храносмилането, регулира нивата на кръвната захар и алкалния баланс на организма.
Козметика: Прилага се за изплакване на коса, почистване на кожата и добавяне към вани.
Домакинство: Естествен почистващ препарат за повърхности, премахване на петна и дезинфекция.
Ползи:
Богат на пробиотици, антиоксиданти и оцетна киселина, която подпомага метаболизма и има противовъзпалителни свойства.
Разфасовката от 6 бутилки по 1 литър е икономична и подходяща за честа употреба, като позволява дълготрайно съхранение на натуралния продукт.
Мариновани зелени домати с ябълков оцет
Съставки:
1 кг зелени домати, нарязани на кръгчета
200 мл ябълков оцет
500 мл вода
1 скилидка чесън, нарязана
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. черен пипер на зърна
1 стрък копър
Начин на приготвяне:
Наредете доматите в стъклен буркан, като добавите чесъна и копъра.
В тенджера загрейте водата, оцета, солта, захарта и черния пипер, докато заври.
Залейте доматите с горещата марината и затворете буркана.
Оставете да престои на хладно място 3-4 дни преди консумация.
Печено свинско с ябълков оцет и ябълки
Съставки:
1 кг свинско бон филе
2 ябълки, нарязани на резени
100 мл ябълков оцет
2 с.л. мед
2 с.л. зехтин
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Овкусете свинското със сол и черен пипер.
Смесете оцета, меда и зехтина. Намажете месото със сместа.
Подредете ябълките около месото в тавичка.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 45 минути, като поливате месото със сока на всеки 15 минути.
Сладко-кисело тофу с ябълков оцет
Съставки:
200 гр тофу, нарязано на кубчета
2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. соев сос
1 с.л. мед
1 ч.л. сусамово олио
1 чушка, нарязана на ленти
1 морков, настърган
Сусамови семена за поръсване
Начин на приготвяне:
Смесете оцета, соевия сос и меда в купа.
Загрейте сусамовото олио и запържете тофуто до златисто.
Добавете чушката и моркова, и гответе още 5 минути.
Залейте с оцетната смес и оставете да къкри 2-3 минути.
Поръсете със сусамови семена и сервирайте.
Любопитно за ябълковия оцет:
Според легендите ябълковият оцет е бил тайното средство за младост и дълголетие на кралица Клеопатра. Говори се, че тя разтваряла перли в ябълков оцет и пиела тази смес, за да запази красотата си. Легендата за Клеопатра и нейните перли е добре позната и обвита в мистерия. Според древните източници, тя притежавала две изключително големи и ценни перли, които били подарък от нейния баща или наследство от Птолемеите. Тези перли били смятани за символ на лукс и власт. Перлите, които Клеопатра разтваряла в оцет, вероятно били естествени перли, формирани в черупките на миди или стриди. Те били съставени предимно от калциев карбонат, който реагира с оцетната киселина в ябълковия оцет. Тази химическа реакция води до разтваряне на перлите, създавайки сместа, за която се говори в легндата. Според римския историк Плиний Стари, Клеопатра разтворила една от своите перли, за да демонстрира своето богатство и екстравагантност пред Марк Антоний, и я изпила като част от облог за организиране на най-скъпото угощение в историята.
Разбира се, че легендата за перлите и оцета е символична и не е сигурно дали наистина е имало подобен случай. Тази история обаче показва представите за богатство, красота и власт, свързани с Клеопатра и нейната впечатляваща личност.
Свързани продукти