

Референция: 06-0401-01
За да се валидизира и изпълни доставка, стоковата поръчка трябва да е на стойност минимум 48 лв.
За поръчки в София над 250 лв. доставка е безплатна. При взимане от склад доставка не се начислява.
Начисляват се допълнително разходи за доставка до адрес съобразно тарифите на доставчика!
Общи условия
Натуралният ябълков оцет е един от най-старите продукти на основа ферментация, използван както в кулинарията, така и в медицината. Той се получава чрез двойна ферментация на ябълки, която създава оцетна киселина и други ценни съединения. Неизбистреният и непастьоризиран ябълков оцет запазва „майката“ на оцета – утайка от полезни бактерии и ензими, които допринасят за неговите здравословни свойства. Използван е още в древността от египтяни, римляни и гърци, а Хипократ го препоръчвал като лечебно средство.
Легендите разказват, че ябълковият оцет е бил използван още в Древен Египет като еликсир за младост и сила. Римските войници също пиели смес от оцет и вода, за да останат хидратирани и енергични по време на походи.
Натуралният ябълков оцет съдържа оцетна киселина, която може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар след хранене. Той също така е естествен консервант, използван за запазване на храни от векове.
Енергийна стойност: 22 kcal
Белтъчини: 0 гр
Мазнини: 0 гр
Въглехидрати: 0,9 гр
Влакнини: 0 гр
Минерали: Калий (73 мг), Магнезий (5 мг), Калций (7 мг)
Антиоксиданти: Полифеноли, хлорогенна киселина
Витамини: Следи от витамини B1, B2 и B6
Стойностите са приблизителни и могат леко да варират в зависимост от произхода на продукта.
Съвети за съхранение:
Неотворен: Дръжте бутилката на хладно и тъмно място, далеч от директна слънчева светлина.
Отворен: Съхранявайте на стайна температура или в хладилник, като бутилката е добре затворена, за да предотвратите контакт с кислород.
Приложение и начин на употреба:
Кулинария: Основа за салатни дресинги, маринати, консервиране на зеленчуци и глазури.
Напитки: Разреждане с вода за освежаваща напитка или тонизираща смес с мед.
Козметика: Използва се за изплакване на коса, почистване на кожата или добавяне към вани.
Домакинство: За почистване и премахване на миризми.
Ползи:
Натуралният ябълков оцет е богат на пробиотици, които подпомагат храносмилането.
Съдържащите се антиоксиданти имат противовъзпалителни свойства.
Разфасовката от 500 мл е практична за ежедневна употреба в домакинството, като е лесна за съхранение и дозиране.
Тиквички с ябълков оцет и чесън
Съставки:
500 гр тиквички, нарязани на шайби
2 скилидки чесън, пресовани
3 с.л. ябълков оцет
2 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тиган и запържете тиквичките до златисто.
Смесете ябълковия оцет с чесъна, солта и пипера.
Залейте тиквичките с оцетната смес и оставете да се мариноват 10 минути преди сервиране.
Глазирани пилешки бутчета с ябълков оцет
Съставки:
4 пилешки бутчета
100 мл ябълков оцет
3 с.л. мед
2 с.л. горчица
1 с.л. зехтин
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Смесете оцета, меда, горчицата, зехтина, солта и пипера.
Намажете бутчетата със сместа и ги оставете да се мариноват 30 минути.
Печете в предварително загрята фурна на 200°C за 35-40 минути, като ги поливате периодично с останалата марината.
Салата с водорасли и ябълков оцет
Съставки:
50 гр сушени водорасли (например вакаме или уакаме)
1 морков, настърган
1 краставица, нарязана на тънки ленти
2 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. сусамово олио
Сусамови семена за поръсване
Начин на приготвяне:
Накиснете водораслите според инструкциите, след което ги отцедете.
Смесете оцета, соевия сос и сусамовото олио в купа.
Добавете водораслите, моркова и краставицата към дресинга и разбъркайте добре.
Поръсете със сусам преди сервиране.
Свързани продукти