

(39,80 лв. за стек от 9 бр.)
Референция: 06-0401-21
За да се валидизира и изпълни доставка, стоковата поръчка трябва да е на стойност минимум 48 лв.
За поръчки в София над 250 лв. доставка е безплатна. При взимане от склад доставка не се начислява.
Начисляват се допълнително разходи за доставка до адрес съобразно тарифите на доставчика!
Общи условия
Натуралният ябълков оцет, неизбистрен и непастьоризиран, е продукт на естествена ферментация на ябълков сок, без добавени оцветители, овкусители, консерванти или други изкуствени съставки. В този оцет се запазва така наречената „майка“ – утайка от полезни бактерии и ензими, която е знак за неговата автентичност. Исторически ябълковият оцет е бил използван още в древен Египет и Гърция за лечебни и кулинарни цели, а през Средновековието алхимици са го смятали за еликсир на здравето. Разфасовката в стек от 9 бутилки по 0,5 литра е практична за семейна употреба, за заведения или за кулинарни ентусиасти, които търсят по-големи количества натурален продукт.
Според една от многото древногръцки легенди ябълковият оцет е бил дар от богинята Деметра, която го създала от ябълки, растящи в нейните свещени градини. Считало се, че поради това оцетът носи здраве, дълголетие и защита от зли сили.
Натуралният ябълков оцет може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност, което го прави популярен сред хората, следващи нисковъглехидратни диети. Освен това се използва като естествен репелент срещу насекоми!
Енергийна стойност: 22 kcal
Белтъчини: 0 гр
Мазнини: 0 гр
Въглехидрати: 0,9 гр
Минерали:
Калий: 73 мг
Калций: 7 мг
Магнезий: 5 мг
Антиоксиданти:
Полифеноли и хлорогенна киселина
Витамини:
B1: следи
B2: следи
B6: следи
Стойностите са приблизителни и могат да варират според произхода на ябълките и производителя.
Съвети за съхранение:
Неотворени бутилки: Дръжте стека на сухо и прохладно място, защитено от пряка слънчева светлина, при температура между 5°C и 25°C.
Отворени бутилки: Съхранявайте плътно затворени на стайна температура или в хладилник, за да се запази качеството.
Приложение и начин на ползване:
Кулинария: Основа за дресинги, маринати, консервиране на зеленчуци и глазури за месо.
Здраве: Може да се консумира разреден с вода като освежаваща напитка, за регулиране на храносмилането или поддържане на алкалния баланс в тялото.
Козметика: Използва се за изплакване на коса, маски за лице и вани за кожата.
Домакинство: Отлично средство за почистване, премахване на миризми и дезинфекция.
Ползи:
Оцетът е богат на пробиотици, които подпомагат чревното здраве, както и на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства.
Разфасовката от 9 бутилки по 0,5 литра е удобна за по-честа употреба, позволява по-добро планиране на разхода и свежестта на продукта след отваряне.
Мариновани печени патладжани с ябълков оцет
Съставки:
2 големи патладжана, нарязани на шайби
3 с.л. ябълков оцет
2 скилидки чесън, пресовани
3 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Посолете патладжаните и ги оставете да се отцедят за 20 минути, за да премахнете горчивината. Изплакнете и подсушете.
Изпечете патладжаните на грил или в загрята фурна.
Смесете оцета, чесъна, зехтина, солта и пипера в купа.
Потопете горещите патладжани в маринатата и ги оставете да престоят поне 2 часа.
Сервирайте като предястие или гарнитура, поръсени с магданоз.
Сос винегрет с горчица и ябълков оцет
Съставки:
3 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. мед
5 с.л. зехтин
Щипка сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
В купичка смесете оцета, горчицата и меда.
Постепенно добавяйте зехтина, като разбърквате с вилица или миксер, докато сместа стане хомогенна.
Подправете със сол и пипер.
Използвайте за зелени салати, печени зеленчуци или риба.
Сладко-кисели зеленчуци с ябълков оцет
Съставки:
1 морков, нарязан на жулиени
1 краставица, нарязана на тънки ленти
50 гр репички, нарязани на кръгчета
2 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. мед
1 ч.л. сусамово олио
Начин на приготвяне:
Смесете оцета, соевия сос, меда и сусамовото олио в купа.
Добавете зеленчуците и разбъркайте добре.
Оставете да се мариноват 15-20 минути преди сервиране.
Поднесете като гарнитура към азиатски ястия или леки предястия.
Свързани продукти