

Референция: 07-0100-01
За да се валидизира и изпълни доставка, стоковата поръчка трябва да е на стойност минимум 40 лв.
За поръчки в София над 250 лв. доставка е безплатна. При взимане от склад доставка не се начислява.
Начисляват се допълнително разходи за доставка до адрес съобразно тарифите на доставчика!
Общи условия
Фино смляната Стрелчанска лютеница е традиционен български продукт, създаден с внимание към автентичните рецепти и вкусове. Тази лютеница съдържа пиперково пюре, доматено пюре, олио, захар, сол, червен пипер, сушен лук и подправки. Общото съдържание на пиперков и доматен компонент надхвърля 60%, което гарантира богат вкус и плътна текстура. Лютеницата е произведена без добавка на оцветители, овкусители, консерванти или други химически добавки, което я прави изцяло натурален продукт.
Историите разказват, че лютеницата е създадена като начин за запазване на летните зеленчуци за зимата, когато хранителните запаси са били оскъдни. Стрелчанската лютеница има дълбоки корени в местната традиция. Районът на Стрелча, известен с богатата си почва и слънчев климат, е идеален за отглеждане на зеленчуци с изключителен вкус. Според легендите, първите рецепти за лютеница са се предавали устно между поколенията, като всяко семейство е добавяло своята тайна съставка. В Стрелча старите хора са вярвали, че добавянето на червен пипер към лютеницата носи сила и здраве на семейството. Подобни вярвания, където червеният пипер е считан за символ на сила и здраве, могат да се срещнат и в други части на България.
Любопитно е, че ликопенът, който се съдържа в доматеното пюре, става по-бионаличен след термична обработка, което прави лютеницата особено полезна.
Хранителни стойности на фино смляна Стрелчанска лютеница (приблизителни, за 100 гр):
Енергийна стойност: около 120 kcal
Белтъчини: около 1,2 гр
Мазнини: около 7,5 гр (основно от растително масло)
Въглехидрати: около 11,2 гр (от които захари около 6 гр)
Минерали:
Калий: около 150 мг
Калций: около 12 мг
Желязо: около 0,5 мг
Витамини:
Витамин С: около 10 мг
Витамин Е: около 1,2 мг
Витамин А (като бета-каротин): около 500 мкг
Антиоксиданти: Богата на ликопен и каротеноиди, които допринасят за антиоксидантните свойства на продукта.
Стойностите могат леко да варират в зависимост от суровините и производствения процес.
Съхранение и приложение
Съхранение: Съхранявайте буркана на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. След отваряне съхранявайте в хладилник и консумирайте в рамките на 7-10 дни.
Приложение: Лютеницата е перфектна за мазане върху хляб, като гарнитура към месни и зеленчукови ястия или като основа за сосове и маринати.
Начин на употреба: Готова за директна консумация. Може да се използва и като съставка в разнообразни рецепти.
Ползи
Богатата на зеленчуци формула доставя витамини и минерали, необходими за здравословното хранене.
Ликопенът и каротеноидите подпомагат защитата на клетките от оксидативен стрес.
Разфасовката от 550 гр е удобна за семейства и за хора, които искат да използват продукта в различни рецепти.
Легенди и любопитни факти
Рецепти с фино смляна Стрелчанска лютеница
Зеленчуков мус с лютеница
Съставки:
2 печени патладжана
100 гр фино смляна Стрелчанска лютеница
2 с.л. крема сирене
1 скилидка чесън (настъргана)
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете патладжаните и ги пасирайте до гладка смес.
Добавете лютеницата, крема сиренето, чесъна и подправките.
Разбъркайте добре и сервирайте с препечен хляб или като дип за зеленчуци.
Гратен с картофи и лютеница
Съставки:
500 гр картофи (нарязани на тънки кръгчета)
100 гр фино смляна Стрелчанска лютеница
200 мл готварска сметана
50 гр настърган кашкавал
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Наредете картофите в намазнена тавичка.
Смесете лютеницата със сметаната и овкусете със сол и пипер.
Залейте картофите със сместа и поръсете с настърган кашкавал.
Печете на 180°C около 40 минути или до златиста коричка.
Пилешко с лютеница и джинджифил
Съставки:
300 гр пилешко филе (нарязано на кубчета)
2 с.л. фино смляна Стрелчанска лютеница
1 ч.л. настърган джинджифил
1 с.л. соев сос
1 скилидка чесън (наситнена)
1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Загрейте олиото в тиган и запържете чесъна и джинджифила.
Добавете пилешкото месо и гответе до златисто.
Смесете лютеницата със соевия сос и я добавете към пилето.
Гответе още 5 минути, докато сосът се сгъсти. Сервирайте с ориз.