

(43,90 лв. за стек от 10 бр.)
Референция: 04-0200-16
Ризото с коприва и шийтаке – стек (10 броя х 210 гр).
За да се валидизира и изпълни доставка, стоковата поръчка трябва да е на стойност минимум 40 лв.
За поръчки в София над 250 лв. доставка е безплатна. При взимане от склад доставка не се начислява.
Начисляват се допълнително разходи за доставка до адрес съобразно тарифите на доставчика!
Общи условия
Ризотото с коприва и шийтаке е интересна комбинация от европейска традиция и азиатски вкусове. Копривата е използвана от древността като храна и лекарство в Европа, докато шийтаке е една от най-старите култивирани гъби в Азия, ценена заради здравословните си свойства. Гъбите шийтаке, наричани „еликсир на дълголетието“ в китайската медицина, се смята, че подобряват жизнеността и укрепват имунитета. Копривата, от друга страна, е известна като „суперхрана“, богата на витамини и минерали, която традиционно се използва за пречистване на кръвта.
Хранителни стойности на ризото с коприва и шийтаке за 100 гр (приблизителни):
Енергийна стойност: 350 kcal
Белтъчини: 7,8 гр
Мазнини: 1,2 гр (от които наситени: 0,3 гр)
Въглехидрати: 71,0 гр (от които захари: 2,0 гр)
Фибри: 4,2 гр
Сол: 0,04 гр
Състав (всяка опаковка):
Ориз Арборио: Сорт ориз с високо съдържание на нишесте, който придава кремообразност на ризотото.
Сухи гъби шийтаке: Осигуряват богат и землист вкус, като са източник на витамин D и антиоксиданти.
Сушена коприва: Съдържа желязо, калций и витамин С, които укрепват организма.
Сушени зеленчуци: Лук, морков и пащърнак, добавящи сладък и естествен вкус.
Джинджифил: Придава леко пикантен акцент и подпомага храносмилането.
Продуктът не съдържа добавени консерванти, оцветители или овкусители, което го прави идеален за здравословен начин на живот.
Начини на употреба и приложение
Класическо ризото: Подходящо за самостоятелно ястие с изразен вкус.
Пълнеж: Използвайте го за пълнени зеленчуци, като чушки или тиквички.
Супа: Добавете в зеленчуков бульон за ароматна и питателна супа.
Съвети за съхранение:
Опаковките са вакуумирани, което гарантира дълъг срок на годност и запазване на свежестта. Съхранявайте на хладно и сухо място, далеч от влага и директна слънчева светлина. След отваряне прехвърлете в херметически съд, ако продуктът не се използва веднага.
Ползи от комбинацията
Шийтаке съдържат вещества, които стимулират имунната система и имат антиоксидантни свойства, докато копривата е богата на желязо, подпомагащо кръвообразуването. Оризът Арборио осигурява дълготрайна енергия, а джинджифилът допринася за добро храносмилане и леко пикантен вкус.
Рецепти
Ризото с коприва и шийтаке, обогатено с пармезан и лайм
Необходими продукти:
210 гр ризото с коприва и шийтаке
1 л зеленчуков бульон
50 гр настърган пармезан
Сок и кора от 1 лайм
2 с.л. масло
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото в дълбок тиган на средна температура.
Добавете микса и разбъркайте леко.
Постепенно налейте зеленчуковия бульон, като разбърквате редовно, за да се абсорбира.
Гответе 15–18 минути, докато оризът стане кремообразен.
Добавете пармезан, сок и кора от лайм. Сервирайте веднага.
Запечено ризото с коприва, шийтаке и бадемова коричка
Необходими продукти:
210 гр ризото с коприва и шийтаке
1 л зеленчуков бульон
50 гр натрошени бадеми
2 с.л. зехтин
50 гр настъргана моцарела
Начин на приготвяне:
Пригответе ризотото, като добавяте бульона постепенно за около 15 минути.
Прехвърлете готовото ризото в тава, добавете натрошените бадеми и настърганата моцарела.
Запечете във фурна на 200°C за 10–12 минути.
Сервирайте топло с пресни листа от коприва за декорация.
Приятен апетит!