

Референция: 13-0275-06
За да се валидизира и изпълни доставка, стоковата поръчка трябва да е на стойност минимум 40 лв.
За поръчки в София над 250 лв. доставка е безплатна. При взимане от склад доставка не се начислява.
Начисляват се допълнително разходи за доставка до адрес съобразно тарифите на доставчика!
Общи условия
Био сиропът от бъз и ябълка е концентриран натурален продукт, произведен чрез извличане и сгъстяване на био сок от бъз и ябълки, без добавени оцветители, овкусители, консерванти или други изкуствени съставки. Този сироп съчетава дълбокия, плътен и леко тръпчив вкус на бъза със сладката мекота на ябълката, създавайки балансирана, ароматна и здравословна напитка.
Бъзът (Sambucus nigra) е почитан от векове в различни култури като свещено дърво с лечебни и магически свойства. В славянските предания се вярвало, че бъзът е дом на духовете на предците, а отварите от него били използвани за защита срещу болести и зли сили. В Скандинавия дървото било свързвано с богинята Фрейя – пазителката на любовта и плодородието, която дарявала на своите последователи младост и красота чрез този дар на природата.
Ябълката, от своя страна, е символ на дълголетие и здраве в множество митологии. В келтските предания се вярвало, че в легендарния остров Авалон растат ябълкови дървета, чиито плодове даряват вечен живот.
Според древните славяни, бъзът бил дърво, свързано с луната и женската енергия. Вярвало се, че ако жена изпие бъзова отвара в нощ на пълнолуние, ще придобие ясновидски способности и ще може да предсказва бъдещето. Смятало се още, че бъзът пази дома от зли духове и затова хората засаждали това дърво край къщите си.
Любопитен факт е, че бъзът съдържа високи нива на кверцетин, който помага при възпаления, алергии и дори подобрява мозъчната функция. В някои култури бъзовите плодове се използвали като естествено багрило за текстил и мастило за писане.
Този био сироп обединява магията на бъза и ябълката, съчетавайки техните полезни свойства в една напитка, изпълнена с антиоксиданти, витамини и минерали.
Био сертифициран продукт.
Състав: 60% био сироп от бъз, 40% био сироп от ябълки.
Енергия / Calories / Energy: 201 kCal / 842,3 kJ
Мазнини / Fats: 0,1 гр,
от които наситени мастни киселини / of which saturated fats: 0,1 гр
Въглехидрати / Carbohydrates: 49,5 гр,
от които захари / of which sugars: 49,5 гр
Белтъчини / Proteins: 0,35 гр
Сол / Salt: 0,0 гр
Минерали:
Калий: около 210 мг
Калций: около 17 мг
Магнезий: около 10 мг
Фосфор: около 14 мг
Желязо: около 0,8 мг
Витамини:
Витамин C: около 14 мг
Витамин A: около 9 мкг
Витамин B6: около 0,05 мг
Фолиева киселина (B9): около 5 мкг
Витамин K: около 15 мкг
Антиоксиданти:
Антоцианини: високо съдържание (мощни съединения в бъза, които помагат на имунната система)
Флавоноиди: около 120 мг
Кверцетин: около 4 мг
Полифеноли: около 300 мг
(Стойностите са приблизителни и могат леко да варират в зависимост от сорта, произхода, степента на узряване и обработката.)
Приложение и начин на употреба
Разреждане с вода: 1 част сироп на 5-6 части вода
Добавка към чай, смутита и кисело мляко
Комбиниране с вино за ароматен греяно вино
Използване в десерти, сосове и глазури
Марината за месо и дивеч
Съхранение
Преди отваряне: На сухо и хладно място, далеч от слънчева светлина.
След отваряне: В хладилник до 30 дни.
Здравословни ползи:
Подсилва имунитета и предпазва от настинки
Противовъзпалително и антивирусно действие
Богат на антиоксиданти, които забавят стареенето
Подобрява храносмилането и баланса на чревната микрофлора
Ползи от разфасовката (750 мл):
Идеална за дългосрочна употреба
Удобен формат за семейна консумация
Подходящ за комбиниране в различни рецепти
Печена тиква с бъзов сироп и орехи
Съставки:
500 гр тиква, нарязана на кубчета
2 с.л. био сироп от бъз и ябълка
1 ч.л. канела
50 гр натрошени орехи
1 ч.л. кокосово масло
Приготвяне:
Смесете тиквата със сиропа, канелата и кокосовото масло. Изпечете в загрята фурна (180°C) за 25 минути. Поръсете с орехи преди сервиране.
Бъзова лимонада с розмарин и лимон
Съставки:
500 мл газирана вода
2 с.л. био сироп от бъз и ябълка
½ лимон, нарязан на тънки резени
1 стрък розмарин
Кубчета лед
Приготвяне:
Смесете всички съставки в голяма кана, разбъркайте и оставете за 10 минути, за да се смесят ароматите.
Глазирани патешки гърди с бъзов сироп и розмарин
Съставки:
2 патешки гърди
3 с.л. био сироп от бъз и ябълка
1 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. розмарин
Щипка сол и черен пипер
Приготвяне:
Мариновайте месото със сиропа, балсамовия оцет и розмарина за 30 минути. Запечете на среден огън, докато кожата стане хрупкава.