

Референция: 04-0200-03
Ризото със зеленчуци – 250 гр.
За да се валидизира и изпълни доставка, стоковата поръчка трябва да е на стойност минимум 40 лв.
За поръчки в София над 250 лв. доставка е безплатна. При взимане от склад доставка не се начислява.
Начисляват се допълнително разходи за доставка до адрес съобразно тарифите на доставчика!
Общи условия
Ризотото е създадено в Северна Италия, като регионите Ломбардия и Пиемонт са смятани за неговата родина. Ориз Арборио, използван в ризотото, е кръстен на град Арборио в долината на река По, където този сорт ориз се отглежда от векове. Смята се, че ризотото става популярно през 16-ти век, когато оризът се интегрира в италианската кухня след внасянето му от арабите.
Любопитен факт:
Има легенда, че ризотото е било създадено случайно през 70-те години на 16-ти век, когато любител-готвач добавил шафран към ориз, за да експериментира с цветове и вкус. Тази импровизация положила основата на днешното ризото. Според преданието, този човек бил асистент на художник, който работел върху витражите на Миланската катедрала. Асистентът често използвал шафран като пигмент за оцветяване и решил да го добави към ориза по време на сватбено пиршество през 1574 г., за да впечатли гостите.
Въпреки че историята е интересна, няма категорични исторически доказателства, че това се е случило точно през 1574 г. или че този човек е първият, който е създал ризото със шафран (познато като „Ризото ала Миланезе“). Легендата е приета като част от кулинарния фолклор на Ломбардия и подчертава значението на шафрана и ориза в местната кухня.
Хранителни стойности на ризото със зеленчуци за 100 гр (приблизителни):
Енергийна стойност: 1468 kJ/ 351 kcal
Мазнини: 0,10 гр,
от които: наситени мастни киселини: 0,00 гр
Въглехидрати: 79,20 гр,
от които: захари: 5,60 гр
Фибри: 3,90 гр
Белтъци: 6,80 гр
Сол: 0,00 гр
Състав:
Основна съставка: Ориз Арборио – висококачествен сорт, богат на нишесте, който придава характерната кремообразна текстура на ризотото.
Сушен морков: Източник на витамин А, подпомагащ зрението и имунната система.
Сушен пащърнак: Осигурява фибри и естествена сладост.
Сушен лук: Добавя аромат и вкус.
Без добавени консерванти, аромати, оцветители или овкусители.
Начини на употреба и приложение:
Класическо ризото: Подходящо за бърза и лесна вечеря, която може да се обогати с различни зеленчуци, месо или сирена.
Супа: Добавете към зеленчуков бульон за пълноценна и питателна супа.
Гарнитура: Използвайте като гарнитура към месо, риба или растителни ястия.
Съвети за съхранение:
Съхранявайте на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина. След отваряне, поставете в плътно затворен съд или затворете оригиналната опаковка, за да се предпази от влага.
Ползи от комбинацията:
Ризото със зеленчуци предлага баланс между сложни въглехидрати и фибри. Оризът Арборио осигурява дълготрайна енергия, докато сушените зеленчуци са богати на антиоксиданти, витамини и минерали. Липсата на изкуствени добавки прави тази смес подходяща за здравословно хранене.
Рецепти с начини на приготвяне
Класическо зеленчуково ризото
Необходими продукти:
250 гр ризото със зеленчуци (цялата опаковка)
1,2 л зеленчуков бульон (горещ)
2 с.л. масло или 3 с.л. зехтин
50 гр настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Загрейте маслото или зехтина в дълбок тиган на средна температура.
Добавете ризото и разбъркайте за 1–2 минути, докато оризът започне леко да прозира.
Постепенно добавяйте горещия бульон – по 1 черпак наведнъж, като разбърквате, докато течността се абсорбира.
Продължете процеса около 18–20 минути, докато оризът стане мек, но леко „ал денте“.
Свалете от котлона, добавете настъргания пармезан и разбъркайте добре.
Средиземноморско ризото с домати и сирене
Необходими продукти:
250 гр ризото със зеленчуци
1 л зеленчуков бульон
150 гр домати, сушени на слънце (нарязани)
100 гр козе сирене
2 с.л. зехтин
Щипка пресен босилек
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган загрейте зехтина и добавете микса за ризото. Запържете за около 1 минута.
Добавете нарязаните сушени домати и започнете да наливате бульона постепенно, като разбърквате често.
Гответе около 18 минути, докато оризът е готов.
Накрая добавете натрошеното козе сирене и разбъркайте леко.
Сервирайте, украсено с пресен босилек.
Приятен апетит!