

Референция: 04-0100-01
Ориз сорт Аброрио.
За да се валидизира и изпълни доставка, стоковата поръчка трябва да е на стойност минимум 40 лв.
За поръчки в София над 250 лв. доставка е безплатна. При взимане от склад доставка не се начислява.
Начисляват се допълнително разходи за доставка до адрес съобразно тарифите на доставчика!
Общи условия
Арборио е италиански сорт ориз с кръгли, къси зърна, известен със своята кремообразна текстура, която се освобождава при готвене заради високото съдържание на нишесте. Носи името на град Арборио в Северна Италия, където сортът е култивиран и селекциониран за първи път. Предлага се във вакуум опаковки, за да се запази най-добре свежестта и качеството на зърната.
Хранителни стойности на ориз Арборио (на 100 гр):
Енергийна стойност: 357 kcal
Белтъчини: 6,7 гр
Мазнини: 0,5 гр
Наситени мазнини: 0,1 гр
Въглехидрати: 79,2 гр
Захари: 0,3 гр
Фибри: 2,0 гр
Минерали:
Калий: 100 мг
Калций: 10 мг
Магнезий: 12 мг
Фосфор: 120 мг
Характеристики:
Кремообразна текстура: Благодарение на високото съдържание на нишесте, този ориз създава плътна и кремообразна основа при готвене.
Универсален вкус: Леко неутрален, което го прави подходящ за различни вкусови комбинации.
Бързо усвояване на аромати: Зърната абсорбират добре подправки и течности.
Кратко време за готвене: Обикновено готов за 18-20 минути.
Приложение:
Традиционни ястия: Най-често се използва за приготвяне на ризото.
Десерти: Подходящ е за оризови пудинги и кремообразни десерти.
Супи: Може да се добавя за плътност и текстура.
Начин на ползване:
Готвене на ризото: Оризът се готви с постепенно добавяне на бульон и постоянно разбъркване, за да се освободи нишестето.
Варене: В съотношение 1:3 (ориз към вода или бульон) за по-класическа текстура.
Съхранение: на тъмно, сухо и проветриво място далеч от пряка слънчева светлина.
Две рецепти с ориз Арборио:
Арборио кюфтета с пармезан
Сварен ориз Арборио се смесва с пармезан, яйце и подправки.
Оформят се малки топки, пълнят се с малко сирене моцарела в центъра, овалват се в галета и се пържат до златисто.
Ориз Арборио с кокосово мляко и манго
Оризът се сварява в кокосово мляко с добавка на захар и ванилия.
Сервира се топъл с пресни парчета манго и поръсва с кокосови стърготини за екзотичен десерт.
Тези рецепти ще покажат уникалната му текстура и вкус по нетрадиционен начин!