

Референция: 02-0729-02
Червен пипер, сладък.
За да се валидизира и изпълни доставка, стоковата поръчка трябва да е на стойност минимум 40 лв.
За поръчки в София над 250 лв. доставка е безплатна. При взимане от склад доставка не се начислява.
Начисляват се допълнително разходи за доставка до адрес съобразно тарифите на доставчика!
Общи условия
Червеният пипер, получаван чрез сушене и смилане на плодове от растението Capsicum annuum, е една от най-използваните подправки в световната кухня. Любопитно е, че най-разпространеният сорт сладък пипер в Русия и Украйна, „камбата“, е наричана там „болгарский перец“ (български пипер). Българите в миналото са наричали сладкия червен пипер „благ пипер“. Ароматът на червения пипер се освобождава напълно при термична обработка, но тя трябва да е кратка и умерена, защото при висока температура захарите в подправката прегарят и вкусът ѝ става горчив. Вакуумната опаковка запазва свежестта, аромата и цвета на подправката, предпазвайки я от влага и окисляване.
Усреднени хранителни стойности на червен пипер (на 100 гр сух червен пипер)
Енергийна стойност: 282 kcal
Белтъчини: 14,1 гр
Мазнини: 12,9 гр
Наситени мазнини: 2,1 гр
Въглехидрати: 54,0 гр
Захари: 10,3 гр
Фибри: 34,9 гр
Витамини:
Витамин С: 39,0 мг
Витамин А: 24690 IU
Витамин Е: 29,1 мг
Витамин К: 80,3 мкг
Минерали:
Калий: 2280 мг
Калций: 148 мг
Желязо: 21,1 мг
Магнезий: 162 мг
Характеристики и приложение на червен пипер
Мазнини: Червеният пипер съдържа естествени масла, но общото съдържание на мазнини е по-близо до 13 гр на 100 гр (включително малки количества ненаситени мазнини).
Витамин С: Червеният пипер е богат на витамин С, особено в прясно състояние, но значителна част от него остава и след изсушаване.
Хранителните стойности могат да варират в зависимост от вида, произхода и начина на преработка на червения пипер.
Приложения:
Кулинария: Добавя се към яхнии, супи, маринати, месни и зеленчукови ястия.
Козметика и медицина: Включва се в кремове за затопляне и стимулиране на кръвообращението.
Начини на употреба:
Използва се в количество от 1-2 ч.л. за подправяне на ястия.
Съчетава се добре с чесън, лук, черен пипер и други подправки.
Съхранение:
Съхранявайте на хладно, сухо и тъмно място, дори и във вакуум опаковка.
След отваряне прехвърлете в плътно затворен съд, за да се избегне контакт с влага и въздух.
Примерни рецепти с червен пипер
Гулаш
Съставки: Телешко месо (500 гр), лук, картофи, червен пипер (2 ч.л.), доматено пюре, чесън, дафинов лист.
Приготвяне: Запържете лука, добавете червения пипер, месото и картофите. Варете на слаб огън с доматено пюре и подправки.
Чушки с яйца и сирене
Съставки: Червени чушки, яйца (4 бр), сирене (200 гр), червен пипер (1 ч.л.).
Приготвяне: Изпечете чушките, добавете разбитите яйца и сиренето. Поръсете с червен пипер и запечете.
Рибена чорба с червен пипер
Съставки: Риба (около 1 кг), лук, моркови, домати, червен пипер (1,5 ч.л.), магданоз.
Приготвяне: Задушете зеленчуците, добавете рибата и вода. Варете и подправете с червения пипер и магданоз.
Червен пипер като билка
Ползи:
Подобрява кръвообращението.
Стимулира апетита и храносмилането.
Съдържа мощни антиоксиданти, които подпомагат имунната система.
Чай от червен пипер:
Рецепта: Запарете щипка червен пипер в 250 мл гореща вода за 5-10 мин. Може да добавите лимон и мед.
Препоръки: Подходящ за стимулиране на метаболизма, борба с настинки и за затопляне на тялото.