

Микс от сухи гъби: овчи крак, кладница, шийтаке и манатарка.
За да се валидизира и изпълни доставка, стоковата поръчка трябва да е на стойност минимум 40 лв.
За поръчки в София над 250 лв. доставка е безплатна. При взимане от склад доставка не се начислява.
Начисляват се допълнително разходи за доставка до адрес съобразно тарифите на доставчика!
Общи условия
Сухи гъби микс от овчи крак, кладница, шийтаке и манатарка, произведени от пресни и здрави гъби без никакви добавки.
Средната хранителна стойност за 100 грама микс от овчи крак, кладница, шийтаке и манатарка е приблизително:
Енергийна стойност: 1435 kJ / 343 kcal
Мазнини: 3,4 гр,
от които наситени мастни киселини: 0,7 гр
Въглехидрати: 55,9 гр,
от които захари: 8,5 гр
Фибри: 12,9 гр
Белтъци: 20,5 гр
Сол: 0,1 гр
Тези стойности могат да варират леко в зависимост от точното количество на отделните продукти в микса и условията на отглеждане на гъбите.
Съхранение: на сухо и тъмно място.
Две вкусни рецепти с изсушени гъби – микс:
Печено с гъбен микс и месо
Необходими продукти:
Сух гъбен микс (овчи крак, кладница, шийтаке, манатарка) – 70 гр
Месо (пилешко, свинско или телешко) – 600 гр (нарязано на хапки)
Картофи – 500 гр (обелени и нарязани на кубчета)
Лук – 2 глави (нарязани на полумесеци)
Чесън – 3-4 скилидки (нарязани на ситно)
Моркови – 2 бр. (нарязани на кръгчета)
Бяло вино – 100 мл
Готварска сметана – 200 мл
Прясно мляко – 100 мл
Масло – 50 гр
Зехтин или олио – 2 с.л.
Подправки: сол, черен пипер, червен пипер, мащерка, розмарин
Пресен магданоз – 1/2 връзка
Начин на приготвяне:
Подготовка на гъбите: Накиснете гъбения микс в топла вода за 20-30 минути. Прецедете и запазете течността.
Запържване на месото: Загрейте зехтина и маслото в голям тиган. Запържете месото, докато се зачерви. Овкусете със сол, черен пипер и червен пипер. Извадете месото и го оставете настрана.
Приготвяне на зеленчуците и гъбите: В същия тиган запържете лука, чесъна и морковите. Добавете гъбите и гответе няколко минути. Деглазирайте с бяло вино и добавете част от течността, в която са киснали гъбите (около 100 мл).
Сглобяване: В тава или гювеч наредете картофите, месото и гъбената смес.
Заливка: Смесете сметаната с млякото, добавете сол и черен пипер. Залейте ястието.
Печене: Покрийте с фолио и печете на 180°C за 1 час. Махнете фолиото и запечете още 15-20 минути.
Сервиране: Поръсете с магданоз преди сервиране.
Печено с гъбен микс без месо
Необходими продукти:
Сух гъбен микс (овчи крак, кладница, шийтаке, манатарка) – 70 гр
Картофи – 600 гр (обелени и нарязани на кубчета)
Лук – 2 глави (нарязани на полумесеци)
Чесън – 3-4 скилидки (нарязани на ситно)
Моркови – 2 бр. (нарязани на кръгчета)
Тиквички – 1 бр. (нарязана на кубчета)
Готварска сметана – 200 мл
Прясно мляко – 100 мл
Масло – 50 гр
Зехтин или олио – 2 с.л.
Подправки: сол, черен пипер, мащерка, розмарин
Пресен магданоз – 1/2 връзка
Начин на приготвяне:
Подготовка на гъбите: Накиснете гъбите в топла вода за 20-30 минути. Прецедете и запазете течността.
Запържване на зеленчуците: Загрейте зехтина и маслото. Запържете лука, чесъна, морковите и тиквичките. Добавете гъбите и гответе 5-7 минути.
Сглобяване: В тава наредете картофите и зеленчуковата смес.
Заливка: Смесете сметаната с млякото и добавете подправки. Залейте ястието.
Печене: Покрийте с фолио и печете на 180°C за 45-50 минути. Махнете фолиото и запечете до златисто.
Сервиране: Поръсете с пресен магданоз преди сервиране.
И двете ястия са изключително ароматни и вкусни! Добър апетит!