

(25,85 лв. за стек от 10 бр.)
Референция: 04-0100-08
Ориз Басмати.
За да се валидизира и изпълни доставка, стоковата поръчка трябва да е на стойност минимум 40 лв.
За поръчки в София над 250 лв. доставка е безплатна. При взимане от склад доставка не се начислява.
Начисляват се допълнително разходи за доставка до адрес съобразно тарифите на доставчика!
Общи условия
Ориз Басмати е висококачествен сорт дългозърнест ориз, известен със своя уникален аромат и леко ядков вкус. Произхожда от региона на Хималаите, основно от Индия и Пакистан, и е считан за един от най-престижните сортове ориз. Вакуум опаковките в стек от 10 бр. гарантират запазване на свежестта, аромата и качеството му за дълго време.
Хранителни стойности на ориз Басмати (на 100 гр):
Енергийна стойност: 350 kcal
Белтъчини: 7,5 гр
Мазнини: 0,6 гр
Наситени мазнини: 0,1 гр
Въглехидрати: 77,0 гр
Захари: 0,1 гр
Фибри: 2,2 гр
Минерали:
Калий: 115 мг
Калций: 10 мг
Магнезий: 25 мг
Фосфор: 85 мг
Характеристики на ориз Басмати:
Дълги и фини зърна: Удължават се при готвене, без да се слепват.
Нисък гликемичен индекс: Подходящ за диети и контрол на кръвната захар.
Интензивен аромат: Благодарение на естествения ароматен химикал 2-ацетил-1-пиролин.
Приложение на ориз Басмати:
Кулинария: Използва се в индийски и средиземноморски рецепти, гарнитури и салати.
Десерти: Идеален за оризови пудинги и сладки блюда.
Начин на ползване:
Изплакване: Изплакнете ориза в студена вода 2-3 пъти, за да премахнете излишното нишесте.
Накисване: Накиснете го за 20-30 минути, за да стане пухкав и лек.
Готвене: Сварете в съотношение 1:2 (ориз към вода) за 10-12 минути или до пълно абсорбиране на течността.
Съвети за съхранение:
Съхранявайте на сухо, тъмно и хладно място.
След отваряне, прехвърлете в херметически затворен съд, за да запазите аромата и качеството.
Две нестандартни рецепти с ориз Басмати:
Басмати с моркови и портокалов сок
Необходими продукти:
1 чаша ориз Басмати
2 ч.ч. портокалов сок (пресен)
1 с.л. зехтин
1 ч.л. канела
2 настъргани моркова
Щипка сол
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина и леко задушете морковите с канелата.
Добавете ориза и разбъркайте, докато стане прозрачен.
Залейте с портокалов сок, добавете сол и оставете да къкри, докато оризът поеме течността.
Сервирайте като гарнитура или леко основно ястие.
Басмати с гъби и лимонов крем сос
Необходими продукти:
1 чаша ориз Басмати
2 ч.ч. зеленчуков бульон
200 гр гъби (нарязани)
1 ч.ч. готварска сметана
Сок и кора от 1 лимон
1 скилидка чесън (накълцана)
1 с.л. масло
Начин на приготвяне:
Сварете ориза в зеленчуковия бульон и оставете настрана.
В тиган разтопете маслото и задушете чесъна и гъбите до златисто.
Добавете сметаната, лимоновия сок и кората. Оставете соса да се сгъсти за 3-4 минути.
Смесете соса с готовия ориз и сервирайте топло като основно ястие или гарнитура.
Тези рецепти подчертават гъвкавостта на ориз Басмати и добавят екзотичен и креативен привкус към вашата кухня!